Maak mij een vrouw van uw Woord

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Satans grootste wapen is de onwetendheid van de mens over Gods Woord. – A.W. Tozer

Bijbels analfabetisme

Het belangrijkste gebed voor ons als vrouwen is ‘Maak mij een vrouw van uw Woord’. Want wanneer Gods Woord de juiste plek krijgt in ons leven, vallen alle andere dingen die we in ons leven als vrouw tegenkomen op de juiste plaats.

Je herkent het misschien wel: je bent met het Woord opgegroeid, maar toch kan er onder die laag van degelijk bijbels onderwijs een diepe laag van onwetendheid zitten. Langzamerhand ben je gaan teren op kennis van vroeger. Momenteel is er in je leven geen tijd of fut meer om de bijbel dagelijks open te doen. Of misschien doe je ‘m wel open, maar ben je steeds zo snel afgeleid. Of lees je alleen maar een dagboekje waarbij andere mensen het moeilijke werk van bijbelstudie voor jou hebben gedaan. Of je neemt genoegen met een perfect instagramwaardige bijbeltekst en het Woord zelf gaat nauwelijks nog open. En zo ontstaat er langzamerhand een stukje bijbels analfabetisme. En als vrouwen bijbels analfabeet worden heeft dat niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en uiteindelijk voor de hele samenleving. Want als Gods Woord niet meer gelezen, geloofd en onderwezen wordt, duurt het niet lang meer of we steunen op onze eigen inzichten en gevoelens, of op populaire zienswijzen uit allerlei tijdschriften en boeken die dagelijks van de pers rollen. Dan kunnen we de waarheid niet meer onderscheiden van de leugen. Wanneer we willen weten wat waar is, moeten we de waarheid bestuderen. Gods Woord is de waarheid. Het zijn levende en krachtige woorden. Het is water en voedsel voor je ziel en een licht op je pad.

God zien voor Wie Hij is

God spreekt door de Bijbel heen. We hebben geen nieuwe openbaringen of inzichten nodig, Gods Woord is genoeg. Daarbij is het van cruciaal belang dat we de hele Bijbel lezen. Niet alleen teksten die ons bemoedigen of een goed gevoel geven, maar ook teksten die ons onze zonden laten zien. Heel vaak lezen we de Bijbel met het idee van wat kan ik eruit halen, of wat leert dit over mijzelf. Laten we de Bijbel lezen met het oog op Wie God is. Alleen als we zien Wie God is, zullen wij onszelf in het juiste perspectief zien.

Bijbeltijd

We hebben de Bijbel nodig. Daar worden we gesterkt, getroost en vermaand. Daar leren we Gods wil kennen en leren we de waarheid onderscheiden van de leugen. Daar wordt ons denken gevormd. Door het Woord worden we elke dag opnieuw gesterkt en toegerust tot ‘elk goed werk’. Niet lezen maakt dat we langzaam maar zeker vrouwen worden die afgaan op eigen inzichten en gevoelens in plaats van op Gods levende Woord.

Wat houdt ons tegen? Er is voedsel genoeg, we hebben de beschikking over het hele Woord. We hebben de vrijheid het te lezen. Toch lijkt het zo moeilijk om elke dag tijd te maken om in de Bijbel te lezen. Waarom kost het ons zoveel moeite hiervoor elke dag tijd vrij te maken?

Misschien beseffen we wel niet hoe essentieel bidden en bijbellezen eigenlijk is. Veel dingen die je op een dag moet doen zijn vaak heel belangrijk, maar zijn ze altijd van eeuwigheidswaarde? Veel dingen niet, maar ons bidden en bijbellezen zijn dat wel. Hoe meer je doordrenkt bent van de Bijbel, hoe meer je gelooft dat bijbellezen essentieel is. Dan ga je begrijpen dat het de woorden van God zijn die jouw leven en denken vormt. Leven zonder Bijbel voelt dan als niet douchen of tandenpoetsen.

Er ligt misschien ook wel een probleem in het feit dat we ons een bepaalde voorstelling maken van onze bijbeltijd. Het moet stil zijn, eerst moeten allerlei andere dingen afgewerkt worden en er moet uitgebreid tijd voor zijn. We laten ons daarbij ook nog eens beïnvloeden door allerlei mooie plaatjes van social media en zijn druk met onze Bijbel mooi te maken. Zonder mooi kopje koffie of thee lijkt het ook al minder te lukken. Toch mogen we niet wachten tot er aan dit idyllische plaatje van stille tijd is voldaan, want dan kan het misschien wel eens heel lang duren voordat de Bijbel weer opengaat. Stille tijd is namelijk vaak verre van stil. Te midden van ons leven met alle lawaai en onderbrekingen moeten we het Woord van God opendoen. Je moet een plan maken. Je moet de tijd ervoor apart zetten. Net zoals je dingen in je huishouden of voor je werk plant en net zoals je afspraken met vrienden maakt, is het van belang je bijbeltijd in te plannen. Dat kan heel creatief, want als je midden in de kleine kinderen zit, lukt het je niet altijd om dat ’s morgens vroeg te doen. Dan ligt je Bijbel misschien open tijdens het eten koken of vind je een ander moment op de dag. Het zijn misschien korte momenten, maar dat geeft niet. Snel gegeten voedsel heeft ook voedingswaarde.

Bijbeltijd inplannen heeft ook te maken met ‘je hart erop zetten’. We geloven dat het gebrek aan bijbellezen en bidden niet altijd te maken heeft met een gebrek aan tijd of energie. Ten diepste heeft het te maken met ons hart. Het heeft te maken met de strijd tegen je eigen vlees. Van nature zijn wij vrouwen die de God, de bron van levend water, verlaten hebben. De Psalmen laten ons dit probleem ook zien (denk aan Ps. 19:13-15, Ps. 51:12, Ps. 86:11). Moeite met bijbeltijd plannen ligt niet zozeer aan de omstandigheden, of aan drukte en onderbrekingen, maar aan de gesteldheid van ons hart. Bid met Psalm 119:36 dat God je hart neigt naar Zijn getuigenissen. Het leven van een vrouw die wil leven zoals God het wil, is een strijd. Maar het is een goede strijd en we staan niet alleen. God is aan onze zijde.

Bijbelmemorisatie

Er zijn mensen die lange gedeelten uit de Bijbel kunnen voordragen. Indrukwekkend. Misschien denk jij wel dat je dat niet kunt, maar je zult zien dat wanneer je het gaat proberen dat het mogelijk is. Hoe meer je probeert, hoe meer je ontdekt dat het goed is. Op diverse plaatsen (Ps. 119:11, Joh. 15 en 17) roept de Bijbel ons op Gods woord in ons hart te bewaren. Heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat het bewaren van deze woorden in je hart gebeurt door bijbelmemorisatie?

Met de Bijbel in je hoofd, heb je het zwaard van je wapenrusting in je hand. Alleen met Gods Woord kun je de duivel verslaan en verleidingen weerstaan. Jezus gebruikte de Schriften bij de verzoeking in de woestijn (Mt. 4:1-11). Met de Bijbel in je hoofd ben je in staat Gods Woord dag en nacht te overdenken. Zijn woorden zijn altijd bij je. Met de Bijbel in je hoofd kun je anderen ook helpen op momenten dat je geen Bijbel bij je hebt. Woorden van God kunnen mensen echt troosten en bemoedigen. Ook kan het memoriseren van bijbelteksten een grote troost zijn voor jezelf wanneer je ’s nachts in het donker in je bed ligt te piekeren.

Wanneer het Woord van God in je hart is, zal dit naar buiten komen. Het zal je helpen in allerlei situaties. Je hebt woorden paraat om te bidden, het helpt je in gesprekken met anderen en het is een leidraad in de opvoeding van je kinderen. Je zult verbaasd staan hoe toepasselijk de gedeelten zijn die jij uit je hoofd hebt geleerd.

Het voordeel van grotere gedeelten memoriseren is dat je de context van de tekst goed ziet. Kostbare waarheden rondom bepaalde bekende teksten worden duidelijker. Vanuit de geschiedenis en de verdrukte kerk weten we ook dat het van groot belang kan zijn gedeelten uit Gods Woord gememoriseerd te hebben. Je Bijbel kan afgepakt worden, maar wat je uit je hoofd geleerd hebt, kan men je nooit afnemen.

Bijbel en gebed

Bijbellezen en bidden gaan hand in hand. Misschien vind je het soms moeilijk om te bidden. Of is je gebed een sleur geworden. Bid dan met de Bijbel open. Bid met de woorden die je vindt in de Psalmen, of met woorden uit één van Paulus’ brieven. Door met de Bijbel open te bidden vind je een schat aan woorden waar je zelf nooit opgekomen zou zijn. Woorden die stem geven aan het diepste verlangen of de diepste pijn van je hart.

Alle gebeden die je opzendt, worden gehoord. Zij zijn reukwerk voor Gods aangezicht (Openb. 5:8). God laat nooit een biddende vrouw staan.