Single of getrouwd

unsplash-image-pxZall3awoc.jpg

‘Single zijn moet niet worden gezien als een probleem, noch het huwelijk als een recht. God schenkt in Zijn wijsheid en liefde beide als een geschenk.’ (Elisabeth Elliot)

Zowel het huwelijk als het single zijn, zijn een geschenk uit de handen van onze goede God. Laten we op beide geschenken eens een licht werpen.

Single zijn

Single vrouwen zijn er altijd geweest en de prognose is dat er steeds meer single vrouwen zullen zijn. We zien deze trend ook doorgaan in de Christelijke gemeente. Binnen de gemeente zijn er verschillende visies op het single zijn:

Je hebt de traditionele visie. Volgens deze visie ben je eigenlijk als vrouw niet compleet als je niet getrouwd bent. De moderne visie daar tegenover laat ons zien dat het huwelijk een middel is tot zelfrealisatie en geluk. Je trouwt wanneer het past in jouw plan.

Naast deze twee visies (met alle nuances daartussen), is daar de Bijbelse visie. De Bijbel laat ons zien dat het huwelijk niet het doel van het christelijke leven is. Ons hoogste doel is Christus grootmaken en zowel het huwelijk als het single zijn, verwijzen naar het Evangelie. In 1 Korinthe 7 laat Paulus ons zien dat het single leven ook een geschenk van God is en hij maant singles aan om ook dit geschenk in deze wereld tot Gods heerlijkheid te gebruiken.

Het single zijn heeft voordelen. Je kunt je onbezorgd wijden aan de taak die de Heere je hier op aarde gegeven heeft. Je hebt vrijheid en veel mogelijkheden om in de samenleving mee te doen. Wat ook een grote bemoediging mag zijn is het feit dat ons grootste voorbeeld, Jezus Christus, single was. Hij was compleet. Ook laat de geschiedenis zien dat single vrouwen (denk aan Corrie ten Boom) tot grote zegen zijn geweest voor velen. Je kunt verdriet hebben om het feit dat je niet getrouwd bent. Dit gevoel mag er zijn, maar het is belangrijk dat we deze gevoelens bij Jezus brengen en uiteindelijk toch weer vrede vinden in het feit dat Hij altijd het goede met ons voorheeft.

Getrouwd

Het huwelijk is ook een groot geschenk van God. Het is een verbond tussen één man en één vrouw, gesloten voor het leven. Dat is de Bijbelse visie. Helaas is ook dit Bijbelse beeld van het huwelijk in onze tijd zwaar aangevochten. Op allerlei manieren wil de wereld laten zien dat het Bijbelse beeld van het huwelijk ouderwets is, achterhaald en zelfs schadelijk. Het ‘homohuwelijk’, advertenties voor buitenechtelijke relaties en de mogelijkheden tot adoptie van kinderen door lesbische- en homostellen zijn hier zorgelijke voorbeelden van. God heeft het huwelijk ingesteld en het is aan Hem om het te definiëren. Wanneer we afwijken van de goede woorden en geboden van God, brengt dit onherroepelijk schade met zich mee.

Elk huwelijk begint met een bruiloft. Man en vrouw beloven elkaar voor God en Zijn gemeente dat ze in mooie en moeilijke dagen bij elkaar zullen blijven tot de dood hen scheidt. Het is mooi om te zien dat in elke cultuur bruiloften uitgebreid gevierd worden. Het sluiten van een huwelijk is reden tot een feest. Soms laten stellen zich tegenhouden om te trouwen door het idee dat een bruiloft veel geld moet kosten. Dit is een werelds idee dat ook binnen de gemeente voet aan de grond krijgt. Het doel van een bruiloft is dat God de eer krijgt door het verbond dat een man en een vrouw sluiten. John Piper zegt heel raak: ‘Plan bruiloften met een kwart van de kosten en een kwart van de stress – en verdubbel de focus op de heerlijkheid van Christus en de voortgang van Zijn koninkrijk.’

Binnen het huwelijk worden man en vrouw één vlees. Deze eenwording is alleen bedoeld voor binnen het huwelijk. Seksualiteit kan alleen vreugdevol beleefd worden als er de muren van een huwelijk omheen staan. De muren van liefde en trouw. Het één vlees worden gaat niet alleen over seksualiteit, maar ook over eenwording in alle andere onderdelen van je leven. Twee levens worden één leven. Het huwelijk is een beeld van Christus en Zijn gemeente. Dit is een groot geheimenis, zegt Paulus in Efeze 5:32. Zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo is de vrouw onderdanig aan haar man. En zoals Christus zorgt voor Zijn gemeente, zorgt de man in liefde voor Zijn vrouw.

De vrouw is geschapen als hulp tegenover haar man. Dit is niet een mindere rol, nee, dit is een hoge roeping. God Zelf noemt Zichzelf een Helper van Zijn volk ((Ps. 10:14). God is onze Helper van de baarmoeder af (Ps. 71:6). In Gods ontwerp voor de huwelijksrelatie zien we dat de vrouw onderdanig is aan haar man. Dit is niet een bijzonder populair onderwerp in onze dagen, integendeel. Toch is onderdanigheid een heel Bijbels begrip en is het een idee dat al voor de schepping bestond in de relatie tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De Zoon is bijvoorbeeld onderdanig aan de Vader. De Vader, de Zoon en de Heilige Geest hebben allemaal een andere rol, maar allen zijn gelijk in hun Godheid. Zo zijn man en vrouw ook van gelijke waarde, maar hebben zij beiden een andere rol. Onderdanigheid is de vrijwillige keuze van de vrouw om zich onder het gezag van de man te plaatsen. Dit kan niet afgedwongen worden. Onderdanigheid wordt door God opgedragen. Het is Zijn ontwerp voor het huwelijk en daarom is het goed.

Een van de belangrijkste dingen die een vrouw aan haar man kan geven is respect. (Efeze 5:33). Je man goed doen en geen kwaad.

Echtscheiding

In deze gebroken wereld komt echtscheiding voor en helaas moeten we ook constateren dat de echtscheidingscijfers alsmaar hoger worden. Echtscheiding is in Gods ogen iets verschrikkelijks (Mal. 2:15). Het verstoort het beeld dat Hij voor ogen heeft met het huwelijk. Maar hoewel God echtscheiding haat, zien we ook altijd weer Zijn trouwe zorg voor de gebrokenen van hart. Dit mag troost geven in moeilijke (huwelijks) omstandigheden.

Leven uit genade

Een goed huwelijk is een verbond tussen twee goede vergevers. Wanneer je weet dat je zelf van genade leeft, mag je deze genade ook weer doorgeven aan je man. Elke dag opnieuw hebben we Gods genade nodig om vrouw te zijn zoals Hij dat bedoeld heeft. Huwelijken zijn plaatsen waart we Gods genade elke dag opnieuw mogen uitbeelden en waar we, wandelend door de Geest, liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing mogen laten zien.