Laat de Bijbel jou vertellen hoe je vrouw moet zijn
Er zijn Bijbelteksten over Bijbels vrouw-zijn waar we amper naar omkijken. Het wordt gewaardeerd dat oudere vrouwen wijsheid moeten doorgeven aan jongere vrouwen. Het wordt verwacht dat vrouwen hun man en kinderen liefhebben, ook al is dat soms een uitdaging. En hoeveel aandacht we ook geven aan onze haarstijl en kleding, we begrijpen dat in Christus onze innerlijke persoon de mooiste versiering verdient.
Maar andere teksten brengen iets meer teweeg. Onderdanigheid kan op zichzelf al een levendige reactie uitlokken. Gooi daar nog eens “thuiswerker” en de rol in de gemeente bij en je zou op weg kunnen zijn naar een explosie. Het slachtoffer is echter vaak het Woord van God. Als gelovigen zijn we verplicht om op zo’n manier met de Bijbel om te gaan dat Christus geëerd wordt - hoe problematisch sommige passages ook kunnen lijken.
Ga nederig met de Bijbel om
Wanneer we gevoelige kwesties over Bijbels vrouw-zijn tegenkomen, dan komen we gewapend met onze eigen ervaringen en meningen. Deze kwesties staan centraal in onze identiteit als vrouw en beroeren overtuigingen die diep in ons verankerd zijn. Bijna instinctief staan we op om die te verdedigen. Maar in Christus hebben we een hogere roeping: de Heer en Zijn Woord boven alles verheffen.
Nederigheid buigt voor het Woord van God. Nederigheid erkent dat de wereld en de god van deze wereld onze visie vertroebelt. In plaats van onze persoonlijke overtuigingen te verdedigen, zijn we geroepen om ze te onderzoeken in het licht van de waarheid. We bidden nederig dat we de waarheid mogen begrijpen zoals God haar bedoelde toen Hij haar openbaarde, ook al is ze niet aangepast aan onze gevoeligheden. We vragen de Heer om alle overtuigingen die niet van Hem zijn van ons weg te nemen. Zo worden we veranderd en wordt ons denken vernieuwd “om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.” (Rom. 12:2b HSV)
Als we onszelf vernederen, worden we niet bekleed in ons vrouw-zijn, maar in Christus. We werpen niet slechts een voorzichtige blik op de Bijbel. Integendeel, we onderwerpen onszelf aan God en zien Zijn woord als heilig. Het is vooral wanneer we iets niet begrijpen of het niet eens zijn met de Bijbel dat we moeten buigen, wetende dat God goed is en Zijn wegen hoger zijn.
Behandel de Bijbel met ontzag
Het Woord van God is door God geïnspireerd, tijdloos, nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid (2 Tim. 3:16) — totdat een onderwerp als onderdanigheid aan bod komt. Als we eenmaal dat moeras betreden, dan wordt ontzag al snel overboord gegooid. Opeens zijn er delen in het Nieuwe Testament die alleen geldig zijn voor een bepaalde groep mensen in een bepaalde tijd. De apostel Paulus is niet langer een dienaar van God, maar een losgeslagen man die spreekt vanuit zijn eigen overtuiging. Dus zijn wij vrij om onze overtuigingen te uiten over anderen, inclusief onszelf, om Paulus zijn twijfelachtige koers te weerleggen.
Al vanaf de tuin richt de vijand zijn pijlen op ontzag voor het Woord van God. Gods Woord is heilig en rein. Christus is het vleesgeworden Woord. Als Zijn volgelingen behoren wij Zijn Woord hoog te achten. Dat wordt weerspiegeld in alles wat we zeggen en doen.
In Titus 2 leggen we vaak de nadruk op wat de oudere vrouwen moeten leren aan de jongere vrouwen (Tit. 2:3-5). Maar we moeten de reden die daarvoor gegeven is niet uit het oog verliezen: “opdat het Woord van God niet gelasterd wordt.”
Als ons gedrag het Woord kan eren of lasteren, hoeveel meer kunnen we het Woord dan lasteren als we Zijn gezag in vraag gaan stellen bij gevoelige onderwerpen. Aan deze kant van de hemel zal er geen eenduidige interpretatie van specifieke verzen uit de Bijbel zijn. En uiteraard verwachten we dat de wereld zich verzet tegen alles waarin het Woord tegen onze cultuur ingaat. Maar als volgelingen van Christus kunnen we maar beter voorzichtig zijn met de manier waarop wij met dergelijke kwesties omgaan.
Willen we echt gaan stellen dat bepaalde verzen voortgekomen zijn uit de apostel zelf, vanuit zijn eigen vlees? Willen we de waarheid in vraag stellen dat “heel de Schrift door God is ingegeven “ (2 Tim. 3:16)?
Als we ernaar verlangen om de Heer te eren, dan richten en schieten we onze pijlen niet op verzen uit het Woord. We hebben ontzag voor deze teksten omdat ze door God ingegeven en heilig zijn, hoe ‘problematisch’ ze voor ons ook lijken. En we bidden dat de Heilige Geest ons mag leiden zodat we die gedeelten gaan begrijpen.
Laten we eerlijk zijn
Uit een oude statistiek kunnen we afleiden dat maar weinig mensen die beweren christen te zijn hun Bijbel lezen. Als er echter gevoelige kwesties naar boven komen, vooral op het gebied van Bijbels vrouw-zijn, dan heeft iedereen een mening. Vaak is dat een instinctieve reactie, die meer gevoed wordt door onze cultuur, soms zelfs door een christelijke of kerkelijke cultuur, dan door een studie van Gods Woord.
Wat als we eens eerlijk zouden zijn over ons gebrek aan kennis, te beginnen bij onszelf? Als we niet in gebed gestudeerd hebben over een kwestie, zouden we dan moeten opstaan om er vurig over te debatteren? En als we erover gestudeerd hebben, was het dan met een eigen agenda of met een houding van onderdanigheid aan God?
Als gelovigen zou ons doel moeten zijn om te groeien in ons begrip van de Bijbel. Om te groeien moeten we eerlijk zijn over wat we weten en niet weten. We zouden gewillig moeten zijn om “haastig te zijn om te horen, maar traag om te spreken en traag tot toorn” (Jak. 1:19). Groei komt altijd door ons te richten op de Geest.
God heeft die teksten over vrouw-zijn (en andere) waar onze haren recht van overeind gaan staan, geïnspireerd. Ze zijn nuttig en heilig. Als degenen die geroepen zijn om heilig te zijn, zijn we ook geroepen om elk vers met ontzag te behandelen, met als hoogste doel dat de Heer en Zijn Woord verheerlijkt worden.
Kim Cash Tate is echtgenote, moeder, blogger en auteur van verschillende boeken, waaronder haar recentste ‘Hidden Blessings.’ Zij en haar man, Bill, wonen in Saint Louis.
Dit artikel verscheen op 10 juli 2016 op Desiring God (www.desiringgod.org) onder de titel: ‘Let the Bible Tell You How to Be a Woman’. Het artikel is met toestemming vertaald.